Het succesverhaal van de Duitse tiener Erik Finman is niet alledaags. Als hij twaalf jaar is, beseft de kleine Erik dat zijn toekomst niet in een schoolcarrière ligt.
Natuurlijk geldt dat voor het merendeel van zijn klasgenoten, maar Erik handelt er ook naar. Hij sluit een weddenschap met zijn ouders af.
Zijn ouders zeggen toe dat hij niet naar de universiteit hoeft wanneer hij voor zijn achttiende verjaardag miljonair is. De rest is geschiedenis.
Erik krijgt 1.000 euro van zijn grootmoeder, geld dat eigenlijk bedoeld is voor zijn studie, en koopt er bitcoin voor. Tegen een koers van zo’n 10 euro per stuk.
19-jarige bitcoinmiljonair
Erik wint de weddenschap met vlag en wimpel en wordt bitcoinmiljonair vóór zijn achttiende. Erik is nu negentien jaar en handelt al zeven jaar bij Bitcoin & Co in cryptomunten.
Onze collega's van Business Insider Duitsland spraken exclusief met Finman. Erik legt onder meer uit waarom je de komende tien jaar nog steeds miljonair kunt worden met cryptomunten en gaat in op de crash van afgelopen week.
Business Insider: Erik, we spreken elkaar op een moment dat de koersen van cryptovaluta's over de hele linie enorm zijn gekelderd. Was dit het begin van een crash en misschien het uiteenspatten van een luchtbel of gewoon een verlate correctie na de snelle winst van de afgelopen maanden?
Finman: "Ik geloof nog steeds in cryptomunten. Er zijn altijd ups en downs op de weg omhoog. Veel mensen hebben deze daling voorzien: het was bijna een self-fulfilling prophecy, nadat veel experts spraken van een zeepbel."
"Voor mij is de daling het gevolg van een afnemend momentum - na de ontwikkeling van de afgelopen maanden moest het op zeker moment wel gebeuren. Het was te voorzien omdat de waarde gestaag bleef stijgen, terwijl velen eigenlijk niet 'overtuigd' waren van die prijsstijging."
"Ik wist natuurlijk ook niet precies op welke dag die terugslag zou komen. Toch is de opmars van de cryptomunten niet te stuiten, een enkele crash verandert daar niets aan. Mensen zullen erin blijven investeren en ook steeds meer emotioneel verbonden raken met digitale valuta's."
Dat betekent dat je je bitcoins houdt?
"Dat klopt. Ik blijf zitten met mijn bitcoins - en dat zijn er heel veel".
Dat zijn de woorden van iemand die al zeven jaar in cryptovaluta investeert en er veel relevante ervaring mee heeft. Maar iemand die pas kort geleden is ingestapt, wordt waarschijnlijk nerveus na de recente verliezen....
"Ik heb veel van zulke mensen ontmoet. Toen de belangstelling toenam en de koers steeg, werden ze erdoor aangetrokken en belegden ze hun geld erin. Maar de grootste vergissing die ze kunnen maken, is wanneer ze nu uit de markt stappen en hun bitcoins verkopen, enkel en alleen vanwege een tegenslag."
"Het is belangrijk te weten, en vooral wanneer je veel geld investeert, dat de koersen sterk schommelen. In het verleden heeft de bitcoin keer op keer deze tegenslagen gehad - en dat zal in de toekomst waarschijnlijk niet anders zijn. Maar waarschijnlijk zal de bitcoin blijven stijgen. Misschien duurt het maar een paar weken, misschien wel jaren. Niemand weet het natuurlijk. Voor mij zou het echter de verkeerde strategie zijn om na zo' n koersdaling te verkopen, omdat ik denk dat de kans echt groot is dat de waarde weer zal stijgen tot de niveaus die we het laatst hebben gezien."
Als je zo overtuigd bent, betekent dit dan dat je een goede kans ziet om bitcoins te bij kopen nu de prijs zo laag is?
"Ja, precies. Maar niet alleen ik. Ik heb veel vrienden en fans die bijna smeekten om een crash. Ze vroegen om een correctie en een crash want ze wilden kopen maar vonden de prijs te hoog."
"Met deze daling van de koers van de bitcoin krijgen ze hun kans. En nu moet je de moed hebben om er echt in te stappen. Anders kijk je op zeker moment terug en denk je: 'Was ik toen maar ingestapt.' Dus ik denk echt dat mensen de lage koers benutten om bitcoins in te slaan."
Nu is niet alleen de bitcoin onderuit gegaan, maar ook de meeste andere cryptovaluta zijn gedaald. Bent je er nog steeds van overtuigd dat de bitcoin de beste digitale munt is of heb je ook andere favorieten?
"Bitcoin vind ik de beste cryptocurrency. Maar bedenk wel dat Bitcoin net als Netscape of MySpace is."
"De bitcoin is min of meer een pionier van een nieuwe technologie, alleen al daarom is het belangrijk dat de bitcoin blijft bestaan. De technologie begint echter nu al achterhaald te raken: wil je een kop koffie van twee dollar kopen, dan moet je daarvoor dertig dollar aan transactiekosten voor betalen."
"Dergelijke problemen moeten op technologisch niveau worden aangepakt: door de introductie van een nieuwe munt of een update ervan. Ook de delfkosten zijn te hoog. Om een bitcoin te graven is evenveel energie nodig als om een huis een heel jaar van energie te voorzien."
"De meeste miners bevinden zich bovendien in China, wat dus betekent dat de energie afkomstig is van Chinese kolencentrales: de bitcoin veroorzaakt nu enorme milieuvervuiling. Dit probleem kan ook met nieuwe technologie of een update van een bestaande technologie worden opgelost. Hoewel de bitcoin al lang bestaat en ook MySpace of Netscape lang succesvol waren, kwamen er op zeker moment betere producten op de markt zoals Facebook of Google Chrome."
"De bitcoin zoals we die vandaag de dag kennen zal niet eeuwig meegaan. De vraag is alleen wat erna komt: een update die de problemen oplost of een andere munt."
Ook technologie heeft zijn grenzen en cryptovaluta hebben vandaag de dag een compleet andere status dan enkele jaren terug. Denk je dat je vandaag net zo gemakkelijk die weddenschap met je ouders zou winnen?
"Wie de komende tien jaar slim wordt op het gebied van cryptomunten, kan een fortuin maken. Met een marktkapitalisatie van een zo'n 500 miljard dollar is het een relatief kleine markt. Begrijp me niet verkeerd, dat is een enorm bedrag, maar klein in vergelijking met andere vermogensklassen. Daarom zeg ik: word je in de komende tien jaar geen miljonair, dan is dat je eigen schuld."
"Op dit gebied ontstaan nog steeds nieuwe businessmodellen en innovaties, en daarmee veel investeringsmogelijkheden. Het is een nieuwe soort goudkoorts, of een nieuw soort Silicon Valley - er zijn echt zat kansen."
Dat klinkt wel erg gemakkelijk. Immers, de ICO's [introductie van nieuwe cryptomunten, red] schieten als paddenstoelen uit de grond - en er is altijd het risico van een totaal verlies.
"Dat klopt, en het kost ook flink wat moeite om die ICO's analyseren. Maar ook deze situatie zal mettertijd verbeteren en er zullen betere en geloofwaardigere ICO's komen. Maar het gaat niet alleen om het investeren in bestaande dingen: iedereen is vrij om zijn eigen bedrijf te beginnen en veel geld te verdienen. Dit is natuurlijk riskant, maar voor mij nog altijd minder risicovol dan puur beleggen in cryptomunten."
"Er zijn nu twee verschillende manieren om met cryptomunten rijk te worden: je kunt zelf een nieuw bedrijf starten of investeren in bestaande munten en ideeën. Bij dat laatste kun je ook vertrouwen op partijen die al een tijdje bewezen hebben dat ze succesvol kunnen zijn, zoals Monero. Ik hou van deze cryptomunt omdat die goede toepassingen heeft. Vuistregel blijft echter: wees voorzichtig en kijk goed naar datgene waarin je wilt beleggen."
Dit artikel verscheen eerder op Business Insider Deutschland.